Waarom de Border Collie club?

We hebben gemerkt dat sommige mensen een kritische houding ingenomen hebben tegenover onze club. Zij meldden ons dat er al genoeg verenigingen en clubs zijn en dat een club specifiek voor de Border Collie niet nodig is. We kunnen dit weerleggen door te wijzen op het feit dat we binnen 5 jaar meer dan 3.500 leden gekregen hebben, over heel de wereld, maar aangezien we nu een internetsite hebben, nemen we wat meer ruimte om ons bestaansrecht op te stellen.

De Border Collie is niet zomaar een hond. Een Duitse herder ook niet, en een teckel ook niet. Alle honden hebben eigen eigenschappen, voordelen en voorwaarden. Het probleem van een club met alle soorten honden is dat bepaalde rassen al snel een onderdanige houding aannemen. De gemiddelde Border Collie zal echt niet de dominante plek opeisen en ervoor zorgen dat de aandacht die hij of zij verdient ook echt gegeven wordt. Dit wordt anders wanneer je alleen de honden van dit ras bij elkaar zet, omdat de honden dan gelijke eigenschappen hebben. Dat betekent dat de honden elkaar meer ruimte en aandacht kunnen geven.

Training en fokken

Natuurlijk gaat dit nog veel verder wanneer je kijkt naar de mogelijkheden om te trainen en fokken met de honden. De hindernisbanen en trainingsbanen bij een gemiddelde club zijn gemaakt voor alle soorten honden. Dat is niet ideaal, want een Border Collie kan juist op een specifieke manier getraind worden om de eigenschappen die in het karakter van de hond zitten zo goed mogelijk tot hun recht te laten komen. Daarom hebben wij speciale banen opgezet met trainingen die passen bij het ras. Het maakt het trainen niet alleen beter, het wordt ook een stuk leuker voor de honden om de baan op te gaan en aan de slag te gaan met het trainen.

Een laatste voordeel van een club voor een ras, is dat het fokken een stuk makkelijker wordt. Op grotere clubs en verenigingen zien we vaak misverstanden wanneer er advertenties of zoekertjes geplaatst worden. Bij ons kunnen die misverstanden niet ontstaan. Alle mensen hebben een hond van hetzelfde ras, waardoor het een stuk makkelijker wordt om te zoeken naar een partner om mee te gaan fokken.

We moedigen het fokken met de Border Collie zeker aan, maar benadrukken graag ook hier dat het belangrijk is om van tevoren na te denken over de consequenties. Het fokken van deze honden voor het geld is vaak niet lonend. Het fokken met honden doe je vooral uit liefde voor het ras, of omdat je kleinere honden groot wilt brengen. Wat we hier ook graag bij willen melden, is dat het verkopen van de jonge honden niet altijd even gemakkelijk is. De meeste mensen die beginnen met fokken, blijven met de honden zitten omdat zij zogenaamd geen goede koper kunnen vinden. Vaak betekent dit dat ze zo gehecht geraakt zijn aan de honden dat ze op het laatste moment besluiten om de honden niet te verkopen en dan heb je het huis ineens heel erg snel vol.